Tarihçe

Sakarya Üniversitesi İletişim Fakültesi öğrencilerinin girişimi ve akademisyenlerin desteği ile 2015 yılında Golden Pumpkin Kısa Film Yarışması adıyla yapılmaya başlanmıştır. Yarışmaya 2016 yılında “Üniversite Tanıtım Filmleri” temasıyla film kabul edilmiş ve sadece üniversite tanıtım filmleri yarıştırılmıştır. 2016 yılı daha çok öğrencilerin yaptığı videoların gösterimi ve ödüllendirildiği bir yıl olmuştur. 2017 yılında ise “Türkiye’yi Seviyorum Çünkü” teması ile yarışmaya ilk defa yurtdışından film kabul edilmiştir. 2017 yılında yarışmanın uluslararası bir nitelik kazanmasıyla festival olma yolunda önemli bir adım atılmıştır. 2018 yılına gelindiğinde dördüncüsü düzenlenen yarışmanın teması “Kadına Karşı Şiddete Hayır” olmuştur. 2019 yılında temasız olarak tüm alanlarda film kabul eden yarışma, öğrencilerin kendi imkânları ile çektikleri filmleri ödüllendirme ve öğrencileri teşvik etme amacıyla yapılmıştır. 2020 yılı yarışmanın seyrinin değiştiği önemli bir yıl olmuştur. Festival yönetimi aldığı bir kararla festivalin adını Sakarya Uluslararası Kısa Film Festivali olarak değiştirmiştir. 2020 yılında sadece festivalin ismi değişmemiş, festivalin amaç ve hedeflerinde de köklü değişiklikler yapılmıştır. Festivalin şehir ile bütünleşmesi ve şehrin tanıtımında kullanılması hedeflenmiştir. T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan destek alan festivalde ilk kez Sakarya Büyükşehir Belediyesi ile iş birliği protokolü imzalanmıştır. Festivalin yeni adının yanı sıra logo, ödül heykelciği ve afiş tasarımı, düzenlenen bir yarışma ile öğrencilere yaptırılmış ve böylelikle festivalin kurumsal imajında da önemli değişiklikler yapılmıştır. Logo ödülü Sakarya’nın sembol yapılarından olan tarihi su çarkından esinlenerek yapılan bir tasarıma verilmiştir. 2021 yılında festivale ulusal/ uluslararası toplam 2.800 film başvuru yapmıştır. 2021 yılında Kurmaca ve Belgesel dallarında 3’er ödül olmak üzere toplam 20 bin TL ödül dağıtılmıştır. Öğrencilerin bilgi ve becerilerini artırmalarına yardımcı olmak üzere festival kapsamında ilk defa söyleşiler ve atölye çalışmaları düzenlemiştir. Festivale 2022 yılında yaklaşık 1.200 film ile başvuru yapılmıştır. 2021 yılında olduğu gibi 2022 yılında da festivale Film Pedagojisi üzerine Avrupa Birliği projesi yürüten bir ekip, Avrupa Bilirliği bağlantılarının güçlendirilmesi amacıyla toplantılar yapmak üzere festival programını takip etmiştir.

Bu yıl dokuzuncusu düzenlenen Sakarya Uluslararası Kısa Film Festivaline 93 ülkeden 1730 film ile başvurusu yapılmıştır. Festival kapsamında öğrencilerin bilgi ve becerilerini artırmalarına yardımcı olmak amacıyla geçtiğimiz yıllarda olduğu gibi bu yıl da festival kapsamında söyleşiler ve atölye çalışmaları yapılacaktır.

Festival ekibi kurduğu network sayesinde Sakarya Uluslararası Kısa Film Festivali’ni uluslararası festivaller arasında saygın bir yere taşıma hedefi ile çalışmalarına devam etmektedir.